En hverdag som tandklinikassistent-elev i Københavns Kommune

 

En hverdag som tandklinik­assistent-elev i Københavns Kommune

Sarah er 42 år og tandklinikassistentelev i Voksentandplejen i Københavns Kommune.

Voksentandplejen ligger på Tietgensgade på 2. sal i det gamle Rudolphs Bergs Hospital. På gangenes vægge kan man se billeder af det gamle hospital, der specialiserede sig i behandling af kønssygdomme.

Sarah på 42 år valgte blandt andet et oplæringsforløb i Københavns Kommune, da hun brænder for at arbejde med udsatte borgere: 

”Jeg har tidligere arbejdet som nattevagt i 8 år for hjemløse. Med tiden blev det dog for hårdt med nattevagter, og jeg endte med at søge ind på tandklinikassistentuddannelsen, fordi jeg synes det lød rigtig spændende. Jeg har været i oplæring på private tandklinikker, men så det her opslag fra Københavns Kommunes Voksentandpleje, som lød rigtig spændende. Her kunne jeg fortsætte med at arbejde med socialt udsatte borgere og få bedre arbejdstider. I Voksentandplejen arbejder jeg hver dag fra kl. 8.00-15.00 eller 8.00-15.30.”  

For Sarah har arbejdet med hjemløse i København været en stor fordel, da hun har kunnet bruge sin erfaring i arbejdet med socialt udsatte patienter, som hun møder i klinikken: 

”Jeg kan bruge meget af den erfaring fra mit tidligere arbejde med hjemløse i arbejdet med patienterne her i klinikken. Hvordan jeg taler med dem, og hvor de kommer fra. Som elev i socialtandplejen arbejder jeg blandt andet med at ringe patienterne op, hvis de ikke møder op til deres aftale. I specialtandplejen kontakter vi også patienterne dagen inden for at minde dem om deres aftale og aftale særtransport.” 

En hverdag med varierende arbejdsopgaver 

Sarah møder ind hver dag på arbejdet i klinikken kl. 08.00. Hun starter dagen ud med at orientere sig i klinikkens infoboard om dagens forløb:  

”Når jeg møder ind, så tjekker jeg, hvor vi skal hen i dag. På plejehjemmene har de lokaler, som vi kan bruge til at udføre vores arbejde i med borgerne. Vi kører i elbiler med vores udstyr, og vi er 4-5 mennesker afsted hver morgen. I dag har vi for eksempel været på Dronning Ingrids Plejehjem i Valby. Det er spændende at komme ud til forskellige plejehjem og møde forskellige borgere.” 

Som tandklinikassistent-elev lærer du også en masse om kommunikation, da du møder mange forskellige borgere i din oplæring:  

”Vi kan være i specialtandplejen med udviklingshæmmede borgere. Der er der altid en ledsager eller pårørende med inde, som kan hjælpe. Det er rigtig spændende at arbejde med patienterne, fordi man lærer at kommunikere på en anden måde, når patienterne ikke har et sprog eller ikke fuldt forstår, hvad vi fortæller dem. Man lærer derfor at kommunikere på mange måder.”  

Arbejdet som blæksprutte 

Som tandklinikassistent arbejder du med mange forskellige opgaver. Du lærer at sterilisere instrumenter i ovne, der er over 100 grader varme. Du kommunikerer med mange forskellige borgere. Du koordinerer med kolleger om den kommende arbejdsdag. Du kommer rundt i hele København på forskellige plejehjem. Gør instrumenter klar, så tandlægen kan udføre behandlingen. Og meget andet:  

”Som elev får man så meget ansvar, som man kan tage på sine skuldre, og man skal bare spørge. I det her fag er det vigtigt, at man er omstillings-parat og kan være lidt en blæksprutte. For man møder mange forskellige patienter og arbejder med mange forskellige opgaver.” 

En del af et stærkt arbejdsfællesskab 

Ud over de mange opgaver, som Sarah til daglig beskæftiger sig med i Voksentandplejen, så har det også været en god oplevelse for hende at blive en del af arbejdsfællesskabet:

”De har taget så godt imod mig og hjælper mig altid, hvis jeg er i tvivl om noget. Ud over det, så er der altid en kollega, som har kage med. Det er rigtig hyggeligt.”

Planer for fremtiden 

Når vi spørger Sarah, hvad hun drømmer om at arbejde med, så er svaret klart: 

”Mit hjerte banker jo for socialtandplejen og de socialt udsatte borgere. Det er det, jeg brænder for, og jeg kan bruge meget af min erfaring fra arbejdet med hjemløse i København. Jeg vil selvfølgelig gerne fortsætte her, og det håber jeg på. Det gode ved den her uddannelse er, at man kan arbejde mange steder.” 

Sarah har også tidligere været i oplæring i private tandklinikker. Hun oplever, at både det private og det offentlige har hver deres fordele, men hun er ikke i tvivl om, at hun vil arbejde med udsatte borgere, som har brug for hendes hjælp. Og det tilbyder Københavns Kommunes Voksentandpleje.  

 

Søg elevstilling

Københavns Kommune slår løbende nye elevstillinger op. Du kan også tilmelde dig jobagenten og få besked, så snart der er ledige stillinger.