Hverdagen som gartner-elev i Københavns Kommune
28-årige Thomas er i oplæring på Vestre Kirkegård, som er Danmarks største begravelsesplads.
Thomas har valgt at specialisere sig inden for anlægs-gartneri og plejeteknik:
”Det betyder, at jeg specialiserer mig inden for etablering af grønne arealer og pleje af haver, parker og store anlæg. Det er et speciale, der passer rigtig godt til arbejdet i Københavns Kommune, hvor du som gartner ofte arbejder i parker eller på byens store kirkegårde. Vi er selvfølgelig også til stede ude i byen og planter blomster, men meget arbejde er plejeopgaver.”
Flere forskellige oplæringssteder i Københavns Kommune
Som gartnerelev i Københavns Kommune veksler du mellem skole og oplæring. Oplæringsforløbene er i Københavns Kommune, hvor du kommer rundt og oplever forskellige arbejdspladser. Store som små:
”Jeg har tidligere været i Østre Anlæg, Nørrebroparken, Fælledparken og på Bispebjerg Kirkegård. Det er meget forskellige arbejdspladser. Dels er der stor forskel på arbejdsopgaverne i Nørrebroparken og i Østre Anlæg, dels er der forskel på størrelsen af det vi kalder for skuret, som er arbejdspladsens størrelse i forhold til antallet af kolleger. Jeg startede i min første oplæring i Østre Anlæg, som er en voldpark med vilde blomster og bede og flotte monumenter. Det var et spændende sted at arbejde. Jeg var glad for arbejdsopgaverne, stedet og kollegerne, og var derfor også lidt bekymret, da jeg skulle starte et nyt sted, efter min første oplæringsperiode sluttede. Når jeg ser tilbage på det, tænker jeg egentlig, at det er meget sundt at skifte mellem lærepladser. Det er der også læring i, og så afspejler det dagens arbejdsmarked, hvor få mennesker er på den samme arbejdsplads i 40 år.”
På tur rundt i kommunen
Inden Thomas startede som gartnerelev, prøvede han andre ting af.
Han har blandt andet arbejdet flere steder i Københavns Kommune som pædagogmedhjælper, lærervikar i folkeskolen og i koncernservice, der er kommunens administrative samlingspunkt:
”Jeg har været rundt omkring i kommunen. Jeg har arbejdet flere år i koncernservice, så det kender jeg rigtig godt, hvis jeg har brug for at tale med dem. Jeg kan godt bruge den erfaring, jeg har fået fra tidligere arbejde. Som gartner er der overraskende meget borgerkontakt og kommunikation. Det tænker man måske ikke over. Jeg bliver ofte stoppet af turister, der spørger om vej - eksempelvis til de berømte kirsebærtræer på Bispebjerg Kirkegård. Der kan også være borgere, der har spørgsmål til deres families gravsteder eller beplantning i parkerne. Det kan jeg godt lide ved jobbet.”
Kolde hænder i vintermånederne og skønne sommerdage
Arbejdet som gartnerelev foregår udenfor i næsten alt slags vejr, og Thomas’ hverdag er også præget af årstidernes skiften:
”På en normal arbejdsdag møder jeg ind klokken 6.30 og slutter dagen klokken 14.30. Nogle dage er jeg der fra kl. 7.00-15.00. Her på Vestre Kirkegård er du inddelt i teams, hvor du varetager arbejdsopgaver i forskellige dele af kirkegårdsanlægget. Arbejdet er meget sæsonbetonet. I februar og marts er vi i fuld sving med at klargøre gravsteder efter julegran og vinterstorme, der har kastet en del blade og grene af træerne. Vi fjerner blade, grene og gran. Senere på sæsonen skal der plantes løg og ordnes bede. I sommerperioden kommer de store maskiner frem, når der skal slås græs og klippes hække og laves anlægsarbejde. Det hele er meget styret efter årstiden.”
Du får prøvet mange ting af i Københavns Kommune
Københavns Kommune er stor og giver dig mulighed for at prøve kræfter med mange forskellige arbejdsopgaver og ansvarsområder. Du er som gartnerelev med til at gøre en forskel for mange Københavnere i byen, der søger mod grønne arealer:
"Kirkegårdene i byen har ændret sig meget de seneste 50 år. På Vestre Kirkegaard har et privat firma anlagt en ny terapihave i den sydøstlige del af anlægget med forskellige miljøer. Der er lavet et lille vandløb, der er smukke stauder og træbænke og stole, hvor man kan sætte sig og give hjernen en lille pause. Det er fint tænkt. Arbejdet spænder virkelig bredt som elev i kommunen. Du får som elev lov til at prøve at arbejde med flere forskellige ting og flere forskellige steder - også ting, som ikke altid er gartnerrelateret. Eksempelvis grave en grav og deltage ved en bisættelse."
Søg elevstilling
Københavns Kommune slår løbende nye elevstillinger op. Du kan også tilmelde dig jobagenten og få besked, så snart der er ledige stillinger.