Hverdagen som godschauffør-elev i Københavns Kommune

 

Hverdagen som godschauffør-elev i Københavns Kommune

Lasse er 25 år gammel og godschauffør-elev i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

Lasse arbejder på Amager Bakkes store anlæg, der rummer både skibakke og forbrændings-anlæg. Han er 25 år gammel og godschauffør-elev i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning. En uddannelse, hvor der bliver kørt mange kilometer i store maskiner:  

”Jeg møder ind fra kl. 6.00-14.00 mandag til torsdag og 6.00-13.30 om fredagen. Min hverdag er aldrig ens. Jeg oplever mange forskellige ting og udfordringer i mit arbejde. Jeg kører med lastbil på Strøget i centrum af København, flakkørsel i byens parker, når der eksempelvis har været stormvejr, og jeg kører med farligt gods og betjener også vores kraner.”

Variation i hverdagen  

Som godschauffør-elev i Københavns Kommune får du mulighed for at udvikle dine kompetencer.

Du beskæftiger dig med mange forskellige køretøjer, gods- og materieltyper. Du lærer at planlægge kørselsruter og udfylde dokumenter, du skal bruge i forbindelse med kørsel. Det er samtidig en hverdag, hvor du selv skal træffe mange beslutninger.

I starten bliver du som elev sidemands-oplært af en kollega, og når du er klar til at stå på egne ben, kører du alene rundt i byen:  

”Som elev bliver du sidemandsoplært af én, der plejer at køre det speciale. Når en af de erfarne chauffører siger, ‘Det kan du sagtens finde ud af’, så kan man begynde at køre alene. Jeg kom med halvandet års erfaring, så jeg kørte alene efter et par uger. Jeg har ikke fast bil som lærling. Derfor møder jeg ind om morgenen, og finder ud af, hvad jeg skal køre i. Det er altid en overraskelse, når jeg står op, hvad dagen byder på. Skal jeg køre flakkørsel? Eller med kran, komprimatorkasser eller corona-skilte? Jeg kan godt lide, at der sker noget nyt hver dag, og at man oplever meget.”      

Lastbilkørsel i storbyen   

En af de store udfordringer som godschauffør-elev i Københavns Kommune er, at kørslen er i en storby med smalle gader, mange biler, mennesker og cykler.

Du kører samtidig med tungt og til tider farligt gods. En udfordring, elever skal være klar til at påtage sig:     

”Jeg blev på et tidspunkt ringet op af min leder, der sagde: ‘Du skal køre ind på Strøget’. Så sagde jeg: ‘Det må jeg ikke’. Du må nemlig kun køre på strøget indtil kl. 11.00, og han ringede til mig kl. 12.00. Så sagde han: ‘Jamen, det skal du. Vi har snakket med Københavns Politi, og de siger, at hvis de opdager en lastbil derinde, så ved de godt, hvem der kører rundt derinde, og det er OK’. Det skete, da Danmark åbnede anden gang efter corona-nedlukningen, og alle københavnere var bare på Strøget. Jeg endte med at køre rundt derinde med cirka 2 km i timen, fordi folk ikke rykkede sig. Det var en ret vild oplevelse.”   

Et godt råd 

Lasse er glad for at være elev i Københavns Kommune, hvor der er en fast arbejdstid på 37 timer om ugen og spændende oplevelser med at transportere gods rundt i byen. Til kommende elever har han et godt råd:    

”Tag den med ro. Alt kommer nok ikke på én dag. Hvis man som elev siger: ‘Jeg skal nå at lære alt det her på en uge’, vil man komme til at lave mange fejl. Så er det bedre at bruge 14 dage i stedet for.”  

 

Søg elevstilling

Københavns Kommune slår løbende nye elevstillinger op. Du kan også tilmelde dig jobagenten og få besked, så snart der er ledige stillinger.